Telefón - kontakt - Zdravie na dosah 0905 110 920       email - kontakt - zdravie na dosah info@zdravienadosah.sk

Maitake (extrakt + prášok)

Maitake

Maitake, po slovensky nazývaná trsovnica lupeňovitá, je už niekoľko storočí v Ázii veľmi vážená, pretože jej potenciál blahodarných účinkov pre ľudské telo je obrovský. Maitake obsahuje celý rad medicinálnych látok, hlavne je pozoruhodný jej vysoký obsah ergosterolu, čo je predstupeň vitamínu D. Maitake vďaka svojim účinkom dokáže harmonizovať metabolizmus človeka.

 
Iné názvy:
Grifola frondosa, barania hlava, ovčia hlava, lesná sliepka, kumotake
 
Stručný profil:
Podľa legendy zberači v Japonsku tancovali od radosti, keď objavili hubu Maitake. Vďaka jej liečebným schopnostiam bola huba považovaná za veľmi cennú. Pretože jej pestovanie začalo až v osemdesiatych rokoch, ľudia sa museli spoliehať výlučne na to, že mali dostatok šťastia a našli ju v lesoch.

V súčasnosti sa intenzívne skúma účinok a mechanizmy účinku látok obsiahnutých v Maitake na cukrovku, nádorové ochorenia a vírusové infekcie. Aromatická Maitake je tiež jednou z najobľúbenejších jedlých húb.

Použitie testované v praxi:
  • Doplnková terapia pre diabetes typu 2
  • Prevencia metabolického syndrómu a podpora regulácie váhy
  • Doplnková terapia pri rakovine
  • Zlepšenie obranyschopnosti proti vírusom
  • Posilnenie imunitného systému
  • Zlepšenie znášanlivosti chemoterapie a rádioterapie
  • Osteoporóza

 

Charakteristika z pohľadu tradičnej čínskej medicíny:

  • teplota – neutrálna
  • chuť – sladká
  • tropizmus – pľúca, obličky, hrubé črevo

Účinky podľa tradičnej čínskej medicíny:

  • doplňuje slezinu a jej Qi
  • odvádza vlhkosť
  • prečisťuje horúčavu
Poznámky k predpisu:

Úvodná dávka pre teenagerov a dospelých:

Do telesnej hmotnosti 65 kg:
900 – 1 200 mg extraktu na hubu na deň alebo
1 500 – 2 000 mg hubového prášku na hubu na deň

Pre telesnú hmotnosť nad 65 kg:
cca 1 800 mg extraktu na hubu na deň alebo
2 000 – 3 000 mg hubového prášku na hubu na deň

Presná dávka závisí nielen od telesnej hmotnosti a veku, ale aj od typu a vážnosti choroby. Dávka by mala byť sledovaná počas postupu liečby a môže byť postupne zvyšovaná, ak je to potrebné. Odporúča sa individuálne energetické testovanie.

Dávky uvedené vyššie sú všeobecné referenčné hodnoty a môžu byť prekročené, ak je to nutné.

Prášok alebo extrakt:
Užívanie prášku alebo práškových kapsúl je všeobecne odporúčané ako preventívne opatrenie. Extrakty alebo kombinácie extraktu a prášku sa používajú pre existujúce choroby. Samozrejme sú možné aj iné predpisy.

Overené a testované možnosti kombinácií s inými medicinálnymi hubami:
  • Doplnková terapia pre diabetes mellitus typu II: Coprinus, ABM
  • Prevencia metabolického syndrómu: Coprinus
  • Podpora regulácie hmotnosti: Hericium, Reishi, Cordyceps
  • Doplnková terapia pri rakovine: všetky medicinálne huby sú možné v závislosti od typu nádoru
  • Modulácia imunitného systému: všetky medicinálne huby sú tiež možné, ale najmä ABM, Reishi a Coriolus
  • Zlepšenie znášanlivosti chemoterapie a rádioterapie: ABM, Reishi, Coriolus, event. Hericium (hnačka)
  • Osteoporóza: Shiitake
 
Vedecká dokumentácia:

Zložky Maitake

Medzi najdôležitejšie a najlepšie zdokumentované zložky Maitake patrí látka známa ako D-frakcia, rovnako ako MD-a SX-frakcia. Tie sa menia na izolované beta-glukánové štruktúry, ktoré sa považujú, ako biologicky aktívne zložky, za zodpovedné za imunomodulačný, protinádorový a antidiabetický účinok medicinálnych húb. Osobitný význam má 1,3 beta-D-glukán grifolan, ktorý dokáže zvyšovať aktivitu makrofágov a tak vyvolať cielenú aktiváciu imunity. Medzi ostatné zložky patrí ergosterol, ktorý slúži ako prekurzor vitamínu D, rovnako ako polysacharidy, polysacharidové peptidy a orsellin aldehyd, ktorý hrá hlavnú úlohu pri prevencii nádorov a vykazuje antioxidačné schopnosti.
 
Aktívne princípy a oblasti použitia
 
Antidiabetický účinok

Testy preukázali, že tzv. SX-frakcia, glykoproteín špecifický pre Maitake, môže zvyšovať znášanlivosť glukózy bez pôsobenia na sekréciu inzulínu. Bol dokumentovaný aj účinok na znižovanie krvného cukru. Predpokladá sa, že zložky Maitake minimalizujú periférnu inzulínovú odolnosť pri cukrovke typu 2 a majú tak pozitívny vplyv na úroveň krvného cukru. Bolo objavené, že doplnky Maitake majú podobný stupeň účinnosti ako liečivé antihyperglykemické farmaceutiká. Zdá sa, že alfa-glukán z Grifola frondosa má aj priamy účinok na inzulínové receptory buniek a tak normalizuje citlivosť na inzulín. Maitake súčasne kontroluje aj znižovanie tlaku krvi ovplyvňovaním systému renín-angiotenzín. Bolo tiež dokázané, že celá Maitake je kvalitnejšia ako izolované zložky. A navyše, huba dokáže znižovať zásoby tukov v tkanivách, čím podporuje úbytok hmotnosti.

Maitake sa môže vhodne použiť aj ako preventívne opatrenie v prípade rizika cukrovky. Štúdie na zvieratách ukázali, že dochádza k znižovaniu koncentrácie glykovaných proteínov, ktoré prispievajú k dlhodobým následkom cukrovky ako sú mikro- a makroangiopatia.

Protinádorové mechanizmy účinku

Maitake vykazuje inhibičný účinok na produkciu a reprodukciu nádorových buniek in vitro a in vivo. Zdá sa, že najmä špecifický polysacharidový peptid (GFPS1b) je mimoriadne účinný pri inhibícii proliferácie nádorových buniek. Táto zložka prerušuje metabolizmus nádorových buniek tým, že mení mitochondriálne membrány rakovinových buniek. Orsellin aldehyd má tiež cytotoxický účinok na nádorové bunky a vedie k apoptóze. Oproti tomu D-frakcia z Maitake zlepšuje vlastnú obranyschopnosť tela aktivovaním makrofágov a T-buniek, rovnako ako zvyšovaním účinnosti prirodzených zabijáckych buniek s ohľadom na nádorové bunky.

Japonská štúdia preukázala, že zložky Maitake viedli k významnému zlepšeniu symptómov u 58 % pacientov s rakovinou pečene, 68 % pacientov s rakovinou prsníka a 62 % pacientov s rakovinou pľúc. Doplnková aplikácia s chemoterapiou zvýšila aktivitu imunokompetentných buniek o faktor medzi 1, 2 a 1, 4.

Antivírusové vlastnosti

Prvé známky antivírusových vlastností beta-glukánov v Maitake otvorili nové možnosti pre doplnkovú terapiu. Už sa napríklad dokázalo, že D-frakcia môže znižovať násobenie vírusov hepatitídy B u infikovaných pacientov, ak sa používa v kombinácii s interferónom. Aj herpes vírus môže byť inaktivovaný špecifickým proteínom Maitake. S týmto úmyslom sa už tiež diskutuje o sprievodnej liečbe Maitake pri infekciách HIV.

Všeobecné znaky kvality:

Je dôležité, aby výrobok z medicinálnej huby mal dokonalú kvalitu, aby bol ľudský organizmus schopný mať prospech zo zdravie podporujúceho potenciálu medicinálnych húb. Zodpovední výrobcovia získali akreditáciu, nezávislé laboratóriá monitorujú pestovanie húb a rôzne fázy prípravy. Laboratórne výsledky by mali byť poskytnuté na vyžiadanie všetkým zainteresovaným stranám.

Ďalším prínosom k najvyššej možnej bezpečnosti výrobku je spracovanie suroviny na prášok alebo extrakt v súlade so striktnými normami kvality vydanými v Nemecku, ich dodržiavanie je potvrdené pečaťou.

Prášok z medicinálnej huby, ktorý sa vyrába metódou známou ako metóda polámaných škrupín, je považovaný za mimoriadne vysoko kvalitný vďaka dobrej biologickej dostupnosti. Táto metóda dosahuje mimoriadne jemné zrno s veľkosťou 0,125 mm, čo optimalizuje príjem látok obsiahnutých v hube.

Medzi najdôležitejšie zložky medicinálnych húb patria polysacharidy z čistých húb. Vysoko kvalitné extrakty z medicinálnych húb sú štandardizované podľa polysacharidov; optimálna hodnota polysacharidov je cca 20 % – 30 %, pretože tá zodpovedá prírodnému zloženiu húb.
Táto stránka používa cookies. Viac info